Despre veganism – Interviu cu Ruxandra Meltei – partea a doua

Aceasta este a doua parte a interviului cu Ruxandra, și ultima, de altfel.
Dacă încă nu ai citit articolul anterior, îl poți accesa aici: Interviu cu Ruxandra Meltei – prima parte.

Enjoy! 🥰

30. Tranziția a fost făcută treptat sau direct?
Tranziția mea la veganism a fost făcută treptat. Am renunțat brusc la carne iar timp de un an, documentându-mă continuu, am renunțat la orice produs de origine animală.
31. Spune-mi câteva branduri preferate de mâncare.
Rawckers, Aivia, Fito-Fitt, Violife, Ambrozia.
32. Spune-mi câteva branduri de cosmetice preferate.
Benecos, Catrice, Kat von D Cosmetics.

33. Spune-mi câteva branduri pentru curățarea casei și rufelor și de ce le-ai ales.
Ecozone, Faith in Nature, Earth Friendly, Alba Botanica. Le-am ales pentru că au ingrediente naturale, sunt concentrate, eficiente, netestate pe animale și vegane.
34. Spune-mi ce alternative folosești pentru îngrijirea corporală.
Alba Botanica, The Ordinary.
35. Pe lângă faptul că ai adoptat un stil de viață vegan, ai vreo alegie la ceva? Cum te descurci să găsești alternativele?
Nu am.

36. Ce sfat le poți da persoanelor care nu văd animăluțul dincolo de o bucată de carne sau de un ingredient?
Să își acorde timp să privească animăluțele, să le observe comportamentul, personalitatea și or să observe că și ele, ca și noi, simt bucuria, tristețea, au nevoie de conexiune și socializare.
37. Ce le poți spune persoanelor care cred că animalele sunt special printre noi pentru a le mânca și că nu poți trăi fără a le consuma?
Să privească orice vegan, să observe că se poate trăi și fără a mânca animale și să încerce să fie deschiși pentru alternative.
38. Cum faci față jignirilor oamenilor din jur?
Nu mi s-a întâmplat să mă jignească cineva pentru că sunt vegană. Dar și dacă s-ar întâmpla, nu fac asta ca să mă aprobe alte persoane. Niciodată nu putem mulțumi pe toată lumea, contează să fim mulțumiți cu noi înșine.

39. Te reprezintă acest stil de viață? Consideri că o să îl ai pentru totdeauna?
În mod cert, da! La fel cum sunt om și asta nu se poate schimba, la fel sunt și vegană.
40. Cum te simți acum când intri în magazine și vezi atât de multe animale sacrificate?
Nu pot să privesc raioanele cu animăluțe sacrificate. Și nu-mi vine să cred că înainte cumpăram bucăți din ele…
41. Cum te descurci cu poftele (dacă le ai)? Ce sfat le poți da oamenilor care cred că vor tânji după un anumit gust?
Nu am pofte pentru produse non-vegane. Eu nu puteam să țin nici post înainte, pentru că eram dependentă de laptele de la văcuțe. Dacă eu nu am pofte acum, consider că oricine poate să renunțe la produsele de origine animală.

42. Ce sfat le poți da veganilor care critică persoanele non-vegane în loc să le facă să înteleagă și să insiste cu alternative?
Ar trebui să ținem cont că nici noi nu am fost vegani dintotdeauna (cu puține excepții). Nimeni nu reacționează pozitiv când este criticat din punctul acesta de vedere.
43. Ce sfat le poți da persoanelor vegane care se așteaptă să faci schimbarea peste noapte?
Să se documenteze înainte, să cumpere alimentele de bază vegane și să experimenteze cu rețete/alimente.
44. S-a întâmplat să îți “scape” să mănânci ceva care nu este vegan? Ce te-a făcut să continui cu veganismul deși “ai dat-o în bară” o dată (sau de mai multe ori)?
Da, am mâncat niște ecleruri de casă de la un pfa. Aveau eticheta “de post”, iar la ingrediente nu erau trecute ouăle, iar data următoare când au adus aveau ouă la ingrediente și mi s-a spus că au făcut o greșeală… Mi-a părut rău și n-am mai cumpărat altă dată.

45. Cu ce înlocuiești carnea din mâncare (dacă simți nevoia)?
Nu simt nevoia de carne, însă pentru cei care o simt, există produse ca Beyond Meat, Next Level care au mirosul, consistența și gustul pe care îl știam.
46. Cu ce înlocuiești oul (dacă simți nevoia)?
Îl înlocuiesc în preparate cu semințe de in măcinate + apa, banană, făină de năut, fulgi de drojdie inactivă.
47. Cu ce înlocuiești lactatele?
Produse de la Alpro (iaurturi vegetale, lapte vegetal) sau lapte vegetal făcut în casă, brânză de caju, tofu.
48. Cu ce înlocuiești mierea?
Sirop de agave/de curmale/de arțar.
49. Ai vreo rețetă preferată pe care dorești să o împărtășești cu lumea?
Sunt secrete 🙂 Glumesc. Budinca de chia cu cacao: se amestecă semințe de chia, cacao, lapte vegetal și sirop de agave. Se lasă să se îngroașe și poftă bună! 🙂

50. Dacă foloseai articole vestimentare din piele/lână /mătase etc., ți-a fost greu să renunți la ele și să găsești alternative?
Foloseam dar în ziua de astăzi este foarte ușor să găsești piele, lână și mătase sintetice.
51. Cât de important crezi că este stilul de viață vegan pentru tine, animale și Planetă?
Stilul de viață vegan este important și benefic pentru mine, pentru animale și pentru Planetă. Niciun alt stil de viață nu exclude, pe cât posibil, suferința animalelor, poluarea, defrișările și epuizarea resurselor naturale.
52. Consideri că veganismul o să aibă un impact pozitiv în viitor?
Consider că veganismul a avut un impact pozitiv întotdeauna, iar pe viitor va lua o amploare mai mare.
53. Ce le poți spune oamenilor care consideră că mâncarea vegană nu e bună și care cred că e ceva scârbos, fără gust?
Carnea este asezonată, nu mănâncă nimeni fără condimente, același lucru este valabil și pentru mâncarea vegană. În opinia mea, legumele și fructele sunt gustoase și ca atare (crude).
54. De unde îți faci cumpărăturile?
Atât din supermarketuri, cât și din magazine online.
55. Ce sfat le poți da persoanelor care evită să își facă prieteni vegani, sau care renunță la prietenie când o persoană devine vegană?
Am citit asta undeva “Și veganii sunt oameni!” 🙂 O schimbare în bine, cum este veganismul, nu ar trebui să îndepărteze pe cineva.

56. Ce sfaturi le poți da persoanelor care refuză să aibă prieteni non-vegani?
Le-aș spune să nu uite că și ei au devenit vegani, la fel cum se poate întâmpla și cu non-veganii actuali. Consider că nu este bine să marginalizăm pe cineva, indiferent ce mănâncă (sau pe cine).
57. Cum reacționezi când persoanele insistă să mănânci mâncarea lor care nu e vegană?
Nu mi s-a întâmplat lucrul acesta, dar dacă mi s-ar întâmpla, în mod sigur aș refuza. Nu poate cineva să ne bage cu forța mâncare în gură.
58. Cum te comporți când primești cadouri care nu sunt adecvate stilului tău de viață, deși i-ai spus persoanei despre tine, iar ea refuză să asculte?
Îi mulțumesc persoanei, dar îi reamintesc că nu sunt adecvate pentru mine și le ofer altcuiva.
59. Eviți grădinile zoologice, circurile, delfinariile și alte locuri care au ca scop exploatarea animalelor?
Da!
60. Ce sfat le poți da oamenilor care merg în astfel de locuri?
I-aș ruga să se pună în pielea animăluțelor și să se gândească că am fost și noi, la o intensitate mult mai mică și pentru o perioadă mai scurtă, în pielea lor, în timpul pandemiei.

61. Spune câteva cuvinte cititorilor pentru a-i îndruma să aleagă vegan.
Odată ce realizăm că ceea ce le facem animalelor nu este normal și ne încărcăm atunci când le consumam carnea și secrețiile cu energiile lor negative, cu suferința, disperarea și moartea lor, veganismul o să pară singura soluție acceptată pentru sănătatea noastră, atât fizică, cât și sufletească.

Iubesc că din ce în ce mai multă lume frumoasă se alătură acestui proiect ❤ Răspunsurile Ruxandrei au fost clare și la obiect. Orice cititor poate înțelege acum mult mai ușor veganismul și poate vedea că nu este același lucru cu postul, ci ține de respectarea tuturor ființelor din jurul nostru, implicit a mediului și chiar și respectarea propriei sănătăți.

Prin această serie de articole, oamenii pot afla atât de la mine, cât și de la alte persoane, cum este să ai și să trăiești cu acest stil de viață. Fiecare om este diferit, fiecare persoană a făcut tranziția în felul ei, iar experiențele tuturor contează și merită spuse.

Notă: persoana intervievată și-a dat acceptul pentru folosirea pozelor pe acest blog, pentru cele două părți ale interviului.

Pentru orice altă întrebare legată de acest stil de viață, mă poți contacta și îți răspund cu mare drag!

Nu uita că dacă ești o persoană vegană care dorește să participe la această serie de interviuri, mă poți contacta printr-un mesaj direct pe pagina mea de facebook: Ruxandra – Happy Little Things, sau scrie-mi la adresa: ruxandra.happylittlethings@gmail.com

🖤 Alege conștient produsele pe care le folosești și le consumi, alege vegan și cruelty-free 🖤

Îți mulțumesc pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog cu noi articole! Pupici 🖤

21 thoughts on “Despre veganism – Interviu cu Ruxandra Meltei – partea a doua

  1. Adevarul este ca la cate alternative vegane si delicioase se gasesc in ziua de astazi, are dreptate cand spune ca oricine poate deveni vegan. Mie cred ca mi-ar lipsi ouale si lactatele cel mai mult… Cred ca as putea deveni ovo-lacto-vegetariana.

    Liked by 1 person

    1. Orice pas spre o lume cu mai puțină cruzime, este un pas important. Știu d ace crezi că doar vegetariană poți fi, pentru că multă lume se luptă cu întrebarea “dar ce o să mănânc?”.
      Consider că apoi totul vine de la sine. Cu toții am pornit de undeva.

      Like

  2. Felicitări pentru interviul minunat, ma bucur sa cunosc atâția oameni minunați, care au avut puterea și determinarea sa faca schimbări atât de mari! ❤️

    Liked by 1 person

  3. Este intr-adevar un stil de viata sanatos, insa sunt unele chestii care ma depasesc. Spre exemplu, inteleg sa nu mananci ,,bucati din animălute,, dar laptele si ouale? Chiar nu vad unde e sacrificarea animalelor in asta. Zic si eu. 😀

    Like

    1. Sorry, dar tu crezi ca laptele și ouăle cresc în copaci? Evident că NU!
      Văcuțele sunt mașinării de lapte, mulse non-stop! Stau în cuburi, FĂRĂ a se putea mișca (acolo dorm, mănâncă și își fac nevoile). Li se fură bebelușii pentru carne, ca să poată susține în continuare industria asta oribilă de lactate (dacă puiul ar crește lângă ea, ea nu ar mai avea cum să dea lapte în plus).
      Iar găinile stau unele peste altele și ajung să se mănânce între ele (gândește-te cum ar fi să stai într-o cameră, lipită de alte perosane, iar aia să fie toată camera). Aia sa fie toată existența ta. Aaah, iar masculii sunt omorâți încă din primele zile pentru că “nu e profitabil”.
      Sunt tare curioasă dacă ai făcut un schimb de roluri măcar pentru câteva secunde.

      Like

  4. Chiar citesc cu mare drag interviurile tale, de fiecare data. Citisem si prima parte a interviului, iar aceasta m-a facut sa o cunosc si mai bine pe Ruxandra si convingerile ei. Felicitari!

    Liked by 1 person

  5. Îmi plac genul acesta de interviuri. Aflu lucruri noi și ma fac sa apreciez și mai mult persoane care reușesc sa fie vegane.
    Când am citit interviul, nu mi s-a mai părut atât de complicat sa fi vegan, am aflat ca sunt un milion de alternative.

    Liked by 1 person

  6. Fiecare are dreptate in partea lui. Ii respect ideea doamnei de a nu consuma produse din carne. Poate ca, candva, voi face si eu vreo trecere la un alt regim alimentar.

    Liked by 1 person

  7. Din punctul mri dr vedere, echilibrul este răspunsul. Nu m-am poziționat niciodată în extreme. Susțin veganismul, dar asta nu înseamnă că îi judec pe cei ce aleg calea opusă.

    Like

    1. Veganismul nu este extrem!
      Extrem este să mănânci alte ființe, care, și ele ca și noi, sunt conștiente și simt durere. Ființe care trăiesc o viață plină de chin, doar ca apoi să moară ca tu să trăiești deși ai putea să trăiești și fără să fie ele ucise. Extrem este să refuzi orice e nou și să rămâi pe principii învechite și care fac rău Planetei. Extrem este să nu te gândești la un viitor frumos pentru copilul tău. Iar lista continuă 🙂

      Like

    1. De acord, dar când alegerile unor persoane contribuie la suferința și la omorârea altor ființe, care și ele au “doar o viață”, consider că acel “drept” trebuie analizat cu mult mai multă atenție! 🙂

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.